Mila Von Chobiak / Fernando Jobke
Cup del Museu Fenosa · 03.08.2024 - 28.09.2024

Was, es war Wasser
2023 · 09.47 · Àudio

Treball conceptual basat en tres estats de l'aigua, sòlid, líquid i gasós, i la relació que aquests estats tenen amb l'energia cinètica. En el cas de l'estat sòlid, l'energia cinètica de les molècules és molt baixa, estant gairebé immòbils. En l'estat líquid, l'energia cinètica de les molècules augmenta, produint ruptura en els enllaços d'hidrogen i deixant algunes molècules soltes i la majoria unides. En l'estat gasós, l'energia cinètica és tal que es trenquen tots els enllaços d'hidrogen quedant totes les molècules lliures. Es interpreten de manera sonora aquests tres estats de l'aigua, així com la ruptura dels enllaços d'hidrogen, a partir de variacions creades exclusivament sobre 5 arxius i és a partir d'aquest nou orgànic que es disposa la matèria sonora en l'espai i el temps, creant estructura i forma des d'un procés dialèctic entre les bondats que ofereix la matèria i el pla prèviament traçat. Was, es war Wasser és doncs el resultat de la tensió creada entre la proposta innata al material, la manipulació sobre el mateix i la coexistència de tots dos en un plantejament macro formal. 

Die Sonne - assaig 1
2004 · 09.14 · Àudio

En aquesta peça, els materials electrònics es fonen i barregen amb cordes processades articulant raó, instint, emoció i cos. Die Sonne - assaig 1 - del alemany Sonne = Sol-, va ser composada al barri de Poble Sec, al carrer Concordia, en un ordinador Pentium III en aproximadament 45 dies. Els materials electrònics van ser generats a partir de Csound i les cordes (que havien estat gravades a Buenos Aires) van ser processades en Csound i el programa anomenat en aquell moment Cool Edit, on també es va fer la mescla. Es va prestar especial atenció en el seu moment a l'espacialització de la matèria sonora utilitzant un plugin creat Ad Hoc per Pablo Di Liscia. La peça, la estructura de la qual va ser seriosament influenciada per la lectura del capítol V El Sol del llibre El desenvolupament de la llum (Rodney Collin), va ser seleccionada com a guanyadora del premi internacional de composició electroacústica SGAE 2004 i va ser programada per Gabriel Brncic en l'International Computer Music Conference de l'any 2005. Està prevista per a l'any 2024 la composició d'un segon assaig sobre el tema Die Sonne.

Ecos
2007 · 11.42 · Àudio

Ecos és un cicle de 5 cançons per a Cantant i Tape, amb textos d'Heràclit en Grec antic. Treballar amb els textos d'Heràclit era un desig que arrosseguia des de 1996, 10 anys més tard el vaig poder realitzar. Va ser una obra realitzada com a treball final del postgrau de composició que vaig fer a la Universitat de Barcelona Pompeu Fabra. Vaig tenir la sort de comptar amb la veu de Laura López per a la gravació i per al concert.

Texts

1 Los límites del alma
Grec antic: 
psüjes péirata iónouk an exéuroio, pasan epiporeuómenos hodón. Húto bathün lógon éjei.
Català: 
Els límits de l'ànima no els podries trobar caminant, encara que recorreguis el camí sencer, tan profund és el seu fonament.

2 Una sola cosa es lo sabio
Grec antic: 
Hodós áno, mía kai hoté einai gar hén to soón, epístasthaignómen hotée ekübernese pánta diá panton.
Català: 
El Camí cap amunt i cap avall, un i el mateix. Una única cosa és saviesa : conèixer el desig que condueix totes les coses a través de totes.

3 A todas las cosas las gobierna el Rayo
Grec antic: 
ta de pánta oiakízei keraunós
Català: 
Totes les coses les governa el Llampec

4 Armonía invisible
Grec antic: 
harmoníe afanés, fanerés kréiton.
Català: 
Harmonia invisible, més forta/millor que la visible.

5 Grandes muertes
Grec antic: 
móroi gar méizones/méizonas moiras lanjánousi.
Català: 
Les morts més grans obtenen sort més gran.

Bocinódromo en documento articulado
2001 · 10.14 · Àudio

Peça composta l'any 2001 i guanyadora (juntament amb altres 4) del concurs intern de la Carrera de Composició amb mitjans Electroacústics de la U.N.Q Aquesta peça es va crear utilitzant gairebé exclusivament sons concrets, gravacions de bocines, metres, trens, motocicletes, converses espontànies, etc. realitzades en diferents llocs d'Europa amb un micròfon binaural que es gravava en un mini disc. L'estructura formal de l'obra, no obstant això, va ser intensament controlada, basant-se en la velocitat i la forma en què es realitzen les transicions d'un material a un altre.

Mila Von Chobiak / Fernando Jobke

Mila von Chobiak/Fernando Jobke és llicenciat en composició musical (U.N.Q. Bs.As. Argentina), especialitzat en música contemporània i electroacústica. Ha perfeccionat els seus estudis al Postgrau de noves tècniques compositives (Barcelona, Pompeu Fabra) i al Màster d'art sonor (Universitat de Barcelona). Ha presentat les seves peces en diferents festivals i ha composat música per a obres de teatre, a més de desenvolupar una carrera paral·lela en la performance (action art), el teatre físic i la comèdia. Destaquen en la seva producció la peça Die Sonne - assaig 1, guanyadora del premi internacional de música electroacústica SGAE (2004), i la seva instal·lació Sobre l'inconvenient d'haver nascut que va tenir el suport de les beques OSIC per a la investigació (2022).
Buscar