Malu Hatoum
Cup del Museu Fenosa · 28.9.2024 - 09.11.2024

No Soy Blanca
2021 · 28.48 · Àudio · (Eco)mposició Sonora

La central hidroelèctrica de Belo Monte es va activar el 2019 a l'Estat de Parà, Brasil, alterant brutalment el curs del riu Xingú, posant en perill l'ecosistema amazònic únic de la regió i els mitjans de vida dels pobles indígenes com els Juruna, els Kaiapós i altres pobles riberencs.

No Soy Blanca és un conte sonor que narra la història de dones Juruna travessant la selva amazònica mentre uneixen les seves veus amb les veus del bosc i éssers híbrids que en la cosmogonia Juruna són éssers mig animals i mig humans. Aquesta trobada de veus genera un camp de força que desarrela Belo Monte, que s'eleva al cel juntament amb els éssers híbrids. D'aquesta manera, el riu Xingú restableix el seu curs i l'amenaça desapareix mentre les dones tornen a les seves aldees via Riu. Aquesta narrativa, de caire fabulatiu en la visió de Deleuze i Guattari, funciona com el compliment d'un desig: destruir Belo Monte.

Malu Hatoum

Brasil · 1976 

Artista sonora, cantant, performer, escriptora i productora. Cofundadora del Col·lectiu Refluxus.

Graduada en tècnica de dansa contemporània Klauss Vianna i en Art Integratiu. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de São Paulo i Màster en Art Sonor per la Universitat de Barcelona. Ha actuat com a soprano en el Cor Filarmònic Ikeda de Brasil, mentre estudiava cant líric a la Fundació de les Arts de São Caetano do Sul (São Paulo, Brasil), en concerts de cant líric i en l'òpera Dido & Aeneas de Henry Purcell. En la seva trajectòria experimenta amb la música clàssica, entre moltes altres, el que acaba reflectint-se en la seva producció en forma de processos investigatius contemporanis com la instal·lació sonora, la música experimental i la performance. Com a artista interdisciplinària s'interessa per la veu-cos com a mitjà expressiu. La seva investigació gravita cap a diferents processos d'escolta i investigació sonora, produint obres en diferents llenguatges artístics. Entre les seves principals exposicions es troben: Exhibició de la Instal·lació Sonora Dones i Espais Sagrats, Centre Cívic Santa Augustí, 2019; Performance Four6 de John Cage, Centre Cultural Hangar, Barcelona, 2019; i Exhibició de la Instal·lació Sonora M.e.t.a.m.o.r.f.o.s.i – Sons d'un món en transformació, Centre Cultural Sant Josep, Barcelona, 2019.

Buscar