Gonzalo Biffarella
Cup del Museu Fenosa · 20.01.2024 - 01.03.2024

Labyrinth/Laberinto
1999-2000 · 31.02 · Àudio

Aquesta peça es el resultat d'un encàrrec de la WDR 3 de Colònia - Alemanya - Studio Akustische Kunst.  "Un laberint és un edifici llaurat per confondre els homes", va escriure Jorge Luis Borges. Són precisament els seus textos, extrets de "La Biblioteca de Babel" i de "El Immortal", els que donen el suport literari a la peça. Aquesta obra m'ha permès investigar en la combinació de materials molt diversos: veus, instruments, sons ambientals i processos digitals. És una peça multilingüe (cinc idiomes) i el tractament polifònic, amb clares reminiscències del motet medieval, m'ha permès reforçar la metàfora del Laberint. 

L'obra està estructurada en cinc seccions contínues :
1 La Biblioteca 
2 El Laberint dels espills 
3 Canon Multilingüe 
4 El desert 
5 El Laberint Total 

L'obra va ser estrenada en el marc de la 7ª Acústica Internacional, organitzada per l’Studio Akustische Kunst, dins de la 3ª MusikTriennale Köln, Trinitatiskirche, Köln, Alemanya, el 3 de juny de 2000. La performance escènica es va presentar amb coreografia de Sonia Gili i interpretació de la ballarina Ana Paula Castro Merlo. Per a aquesta ocasió es va realitzar especialment una versió octofònica de la peça, als estudis de la WDR. L'obra està dedicada al meu amic Klaus Schöning. 

Fitxa tècnica 

Textos: Jorge Luis Borges 
Veus: 
Espanyol: Pepe Soriano, Daniel Tieffemberg 
Alemany: Mariane Rogée 
Anglès: Tom Zahner 
Italià: Vittorio Alfieri 
Francès: Sandrine Klein 
Instrumentistes: 
Flauta Paetzold: Antonio Politano 
Flauta Traversa: Agustín Caturelli 
Clarinet: Oscar Gieco 
Violí: Erico Fernández 
Viola: Alberto Lepage 
Violoncel: Cristian Montes 
Piano: María Inés Caramello 
Tècnics: Benedikt Bitzenhofer, Barbara Göbel i Elke Tratnik 
Assistent: Carsten Schulz 
Producció : Studio Akustische Kunst WDR 3 - Klaus Schöning (1) 

Aquesta edició es realitza amb l'autorització explícita de la WDR 3. Els drets d'ús de tots els textos citats han estat declarats i pagats per la WDR 3 - Studio Akustische Kunst.

Memorias de la Sal
2010 · 10.38 · Vídeo

Instruments interactius de control gestual.
Guitarra elèctrica amb processos electroacústics i Vídeos interactius

Aquesta peça està centrada en mantenir viva la memòria d'aquells que es van convertir en desapareguts durant els anys de l'última dictadura a l'Argentina. Memòria de la Sal fa referència particularment al destí injust d'aquelles persones que van ser llançades des dels vols de la mort al mar argentí.

Música: Gustavo Alcaraz, Gonzalo Biffarella, Julio Catalano
Vídeo: Gustavo Alcaraz, Gonzalo Biffarella, Julio Catalano, Gabriela EspinaIntèrprets en el vídeo: Sonia Gili, Edmundo Ferreyra, Vanesa López, Mateo Guerrero, Ayelén Sosa, Julio Catalano, Paulina Denti, Lucrecia Requena, Analía Requena
Filmació de la performance: Leonardo González, MementoCentre Cultural Espanya Còrdova.
Edició del vídeo de la performance: Gustavo Alcaraz, Gonzalo Biffarella, Julio Catalano

ABC Trío
El Trio que des de l'any 2010 integrem: Gonzalo Biffarella, Gustavo Alcaraz i Julio Catalano, s'ha especialitzat en el disseny i programació d'instruments interactius de control gestual. Aquests instruments són les eines bàsiques utilitzades a cadascuna de les obres composades.El grup s'ha dedicat a desenvolupar projectes centrats en la idea de Memòries, que investiguen en la realitat social i política de l'entorn llatinoamericà, generant bases de dades, a partir de les quals produir obres que interrelacionen materials de referència, testimonis directes i re-elaboracions digitals. Aquests materials es plasmen en obres sonores o multimèdia, d'estructures fixades o improvisatòries.

Gonzalo Biffarella

Músic - artista multimedia - docent universitari - gestor cultural.

Va néixer el 1961. Va formar-se com a compositor a la Universitat Nacional de Còrdova, Argentina. Va rebre el Premi Universitat al millor promig. Va estudiar guitarra amb Irma Costanzo a Buenos Aires. 

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos reconeixements, tant a nivell nacional com internacional. Les seves obres s'han presentat en 30 països. Ha realitzat obres per encàrrec d'alguns dels principals centres de producció electroacústica, com ara l'IMEB (Institut Internacional de Música Electroacústica de Bourges - França), la cadena de ràdio WDR 3 de Colònia, Alemanya, per a l'Estudi d'Art Acústic dirigit per Klaus Schoening, el CSC de la Universitat de Padova, Itàlia, i el LIPM del Centre Recoleta de Buenos Aires, Argentina, el Festival Zeppelin de Barcelona i el Centre Reina Sofía de Madrid.

Les seves composicions han estat reproduïdes en diverses edicions discogràfiques, destacant el CD monogràfic "MESTIZAJE" editat el 1997 pel segell Chrisopée Electronique de França i la Col·lecció Panorama de la Música Argentina editada pel Fondo Nacional de les Arts, així com el CD "De los Espejos" dedicat a obres per a instruments i electroacústica, publicat el 2010. Des del 2019, presenta les seves obres amb el segell Viajero Inmóvil Experimental, a Elektramusic de França i a Nova Era Música Secreta d'Espanya.Una part important de la seva producció està dedicada a experiències multimèdia, treballant amb artistes plàstics, ballarins, fotògrafs, videoartistes, actors i representants de les més diverses branques del saber. Exerceix com a jurat en concursos de música i art digital, tant al seu país com a l'estranger. Com a docent universitari, té una trajectòria de més de 28 anys, ha estat professor titular de Tècniques i Materials Electroacústics, del Taller Experimental de Música I, II i III, del Seminari de Composició amb noves tecnologies i responsable del Postgrau en Arts Mediales de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Nacional de Còrdova. Ha impartit cursos, seminaris i tallers en més de 20 universitats d'Amèrica i Europa. Com a gestor cultural, ha exercit com a Vicesecretari de Cultura de la UNC, Director del Museu de Belles Arts Dr. Genaro Pérez i Director de Cultura de l'Ajuntament de Còrdova.

Es un dels fundadors  de l'Anella Cultural Llatinoamèrica Europa al Centre Cultural Espanya Còrdova - Xarxa de Centres de l'AECI, de la que va ser-ne  Coordinador. Actualment, coordina el segell de Música Experimental en xarxa, Viajero Inmóvil Experimental. També és el coordinador de les JIME (Jornades Internacionals de Música Electroacústica), que es realitzen a Còrdova, Argentina des de 1990.

Buscar